Zonne-energie Zeeland

contactHeeft u vragen?
Neem dan gerust contact met ons op.

Vul hieronder uw telefoonnummer in en wij bellen u zo spoedig mogelijk terug.

Zonne-energie Zeeland is onderdeel van Delta Techniek
Delta Techniek

Zonnepanelen

Algemeen

 • Wat zijn zonnepanelen Een zonnepaneel is in feite een verzameling van een groot aantal zonnecellen. Een zonnecel wordt met een moeilijk woord ook wel fotovoltaïsche cel (afgekort PV-systeem, van het engelse photovoltaic cell) genoemd. De meeste zonnecellen zijn gemaakt van een laag van het materiaal silicium. Om van dit silicium een halfgeleider te maken, wordt er aan de bovenkant een laagje fosfor toegevoegd en aan de onderkant een laag. Het geheel wordt ter bescherming tussen twee transparante platen geplaatst. Deze waren eerst van glas, maar tegenwoordig ook van diverse transparante kunststoffen gemaakt. Zodra er (zon)licht schijnt op een zonnepaneel, worden er onder invloed van deze straling elektronen 'losgeweekt' uit de bovenkant van het paneel; er ontstaat een vrij elektron met een bijbehorend gat. Omdat er vanwege de ongelijke ladingverdeling een elektrisch veld ontstaat op hetZonne energie grensvlak, kunnen de elektronen maar één kant op. Het gevolg hiervan is dat er een spanningsverschil tussen de boven- en onderkant van het paneel ontstaat. Sluit je de boven- en onderkant nu op elkaar aan, dan gaat er over de draad een stroom lopen. Aangezien de spanning over de zonnecel erg laag is (slechts ongeveer een halve volt), worden vaak meerdere zonnecellen in serie aan elkaar ‘geknoopt’ in een zonnepaneel. Een modern paneel heeft 60, of zelfs 72 cellen. Dus zal de spanning uit een paneel 30 tot 36 volt (piek) bedragen. Vervolgens zal er een omvormer (transformator) geplaatst moeten worden. Deze zorgt ervoor dat de spanning van een serie zonnepanelen (meestal tussen de 100 en 450 volt! gelijkstroom) wordt omgezet in een wisselstroom van 230V. Oorspronkelijk werden zonnepanelen vrijwel uitsluitend in de ruimtevaart gebruikt, maar tegenwoordig is het een gemeengoed ten bate van de hele samenleving. De huidige efficiënte en relatief goedkope zonnepanelen zijn tegenwoordig ook in Nederland een zeer rendabel alternatief voor de stroom van het net.Ook beleidsmatig wordt groene stroom gestimuleerd; de Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 twintig procent van de energie op te laten wekken uit duurzame bronnen. Zonne-energie is een belangrijke pijler in deze doelstelling, omdat alternatieve bronnen als windenergie veel bezwaren oproepen. Heeft u interesse in zonne-energie of wilt u daadwerkelijk zonnepanelen kopen? Dan kunt u op deze website de links vinden om een offerte aan te vragen.

 

Zijn zonnepanelen rendabel?

 • Vraagt u zich af of zonnepanelen daadwerkelijk financieel haalbaar zijn? Bent u benieuwd naar de terugverdientijd en uiteindelijke winst van een set zonnepanelen? Probeer dan onze speciaal voor u gemaakte rekenhulp terugverdientijd zonnepanelen en u krijgt direct een goede inschatting van uw situatie.

Zonnepanelen in Nederland?

 • Jazeker! U verwacht het misschien niet, maar de zon aan de Franse Rivièra levert maar anderhalf keer meer energie dan diezelfde zon in Nederland. En dat terwijl het in Frankrijk veel vaker zonnig en warm is. Dit komt omdat zonnepanelen ook werken als het bewolkt is, zij het met een stuk lagere opbrengst. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid. Was dit niet het geval, dan zou het bij bewolking donker zijn als de nacht!
 • Als alles optimaal is afgesteld, kan een 500Wp zonnepaneel in Nederland per jaar zo'n 500 tot 550 kWh aan elektriciteit opwekken. Dat staat gelijk aan een besparing van ongeveer 110 euro. De opbrengst is echter wel afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals plaats in Nederland, plaatsing, hellingshoek en oppervlak. Qua plaats kunt u uw zonnepanelen het beste op een dak dat op het zuiden de helling heeft plaatsen. Voorwaarde voor een optimale opbrengst is dan wel, dat de hellingshoek van het dak tussen de twintig en zestig graden is. De perfecte hellingshoek in Nederland is 36 graden Heeft u een plat dak, dan kan een zonnepaneel op een montagesysteem met een optimale hellingshoek gemonteerd worden. Dit is de moeite waard uit het oogpunt van zowel opbrengst als onderhoud van de panelen. Voldoende helling heeft immers als voordeel dat de panelen bij regen goed schoongespoeld kunnen worden (denk aan vogelpoep en stof). Daarnaast kan het helpen om de panelen sneeuwvrij te houden in de winter. Andere factoren waarvan de opbrengst afhankelijk is, zijn:
 • Schakeling: zijn de panelen parallel of serieel geschakeld?
 • Rendement van zonnepanelen: verschillende panelen hebben een verschillend rendement.
 • Systeem: bij een autonoom systeem speelt de grootte van de accu / batterij een rol. Is deze vol, dan werkt het paneel voor niets. In Nederland worden systemen standaard op het net aangesloten. Het net fungeert als het ware als een onuitputtelijk accu, waar altijd stroom in gestopt, of uit onttrokken kan worden.
 • Zoninstraling: Uiteraard geeft een zonnig jaar een hogere opbrengst. Neemt niet weg dat een paneel ook werkt bij bewolking en in de schemering.
 • Omvormer: het verdient aanbeveling de omvormer nabij het PV-systeem te plaatsen. Op deze manier verliest u minder energie. (verliezen op gelijkstroom zijn hoger dan die bij wisselstroom).
 • Ventilatie: zorg voor voldoende ventilatie rondom de panelen. Een hogere temperatuur van het systeem geeft een lager rendement. (ca 7% per 25 graden).
 • Zijwaartse hellingshoek: Een oost-, of westwaards gericht paneel heeft 15% minder rendement dat een oriëntatie pal zuid.
 • Onderhoudstoestand: zonnepanelen vergen weinig onderhoud, maar het kan geen kwaad ze eens per jaar te reinigen. Met name als u nabij het spoor, de snelweg of zware industrie woont kan dit de moeite lonen. Stof belemmert immers de vrije instraling van zonlicht.

Wat kosten zonnepanelen?

 • De kosten van een PV-systeem zijn afhankelijk van het type zonnecellen dat gebruikt wordt, de montage (schuin, of plat dak). Ook de gebruikte omvormer is van invloed. Tenslotte is de grootte van de installatie ook van invloed op de prijs per Wp (Wattpiek). Op dit moment kan de prijs variëren tussen de € 2,30 en € 1,30 per Wp. (ex BTW).

Overzicht

 • Er zijn verschillende soorten en uitvoeringen panelen in de handel. Zonne-energie Zeeland kan u alle soorten panelen leveren. Kijk hiervoor op de pagina zonnepanelen.